Na twee weken trainen in Ruka (Finland) vertrokken we begin februari richting Pyhä, dat zo’n 160 kilometer verderop ligt. Met het Nederlandse team, in onze eigen bubbel, verbleven we in een geweldig appartement. We gingen weer racen! 

Het zou het eerste kwalificatiemoment worden voor de Paralympische Spelen van volgend jaar in Beijing, de eerste wedstrijden sinds we maart vorig jaar halsoverkop naar huis konden toen de wedstrijden in Lillehammer (Noorwegen) werden afgelast door het coronavirus.

Ik moet zeggen: het was echt wel wennen en omschakelen. Hoe was dat ook weer: wedstrijdritme? En wat heb ik nodig om een hele course goed te rijden? Tijdens trainingen zijn we bewust op zoek gegaan naar die prikkel. En ik moet zeggen: vooral qua warming-up kon het voor mij beter. Om een volledige course te rijden, ongeveer een minuut met een startsectie, hoge bochten (banks) en schansen, moet je écht 100% warm aan de start staan. 

Ik kwam er op een heel harde manier achter dat ik niet 100% warm was: ik kwam niet over de startsectie (zie foto) heen. De rest van de course ging goed, maar dit frustreerde. Gelukkig was ik niet de enige die niet over de lastige startsectie heen kwam, dus nog voor de wedstrijden werd dat deel aangepast.

Helaas stond ik alleen met teamgenootje Lisa Bunschoten aan de start; onze Amerikaanse en Canadese concurrenten waren niet in Finland vanwege corona. Bij gebrek aan competitief deelnemersveld was het dus ook geen kwalificatiemoment voor Beijing 2022. Balen, maar het is niet anders.

Door de wedstrijdspanning tijdens mijn eerste run viel ik, maar gelukkig herpakte ik me in de tweede run en heb ik kunnen racen tegen Lisa. Zij was twee keer te snel voor me, maar ik heb enorm veel geleerd! Wat dan? Nou:

1. Racen is leuk
2. Met een chille mindset gaat het beter
3. Doe de warming-up die voor Renske werkt 

Kortom: ondanks dat het niet het resultaat was dat ik wilde, ben ik blij met deze races. Voor nu staan er geen wedstrijden meer op de kalender. Genoeg positieve dingen én leerpunten om mee te nemen richting volgend seizoen.

Share This